Online ICT-toepassingen in de strijd tegen het Coronavirus

Intelligente robots en medische zorg

Online gezondheidszorg helpt de strijd tegen het nieuwe coronavirus in China dankzij de toepassing van informatietechnologie in medische systemen. Op basis van 5G en andere informatietechnologie hebben veel internetserviceproviders in het hele land samengewerkt met artsen en experts om diensten te verlenen zoals online consult, online diagnose en psychologische hulp, waardoor mensen thuis een arts kunnen raadplegen en op intelligente wijze de epidemie helpen voorkomen en beheersen. JD Digits, de digitale technologie-afdeling van de Chinese technologiegigant JD.com, lanceerde onlangs een type intelligente robot, die gebruikers online consultatie kan bieden en het publiek kan informeren over epidemische preventie en bestrijding.

Naast het kennisdelen van coronavirus gerelateerde elementen, kan de op kunstmatige intelligentie gebaseerde robot een basisanalyse van gebruikersvragen uitvoeren, ter ondersteuning van de diagnose en behandeling van artsen. De robot is toegepast in de openbare WeChat-accounts of apps van bijna 20 organisaties en wordt gebruikt door veel slimme gemeenschappen. De gezondheidsafdelingen van Alibaba Group, Baidu en vele andere Chinese internetbedrijven hebben ook intelligente diensten gepresenteerd om vragen over de epidemie te beantwoorden.

Online wereld is een cruciale stap in de digitale gezondheidszorg

Online consultatie is de eerste stap in digitale gezondheid, zegt Li Dewen, adjunct-directeur van het informatiecentrum onder het ministerie van Industrie en Informatietechnologie (MIIT), en benadrukt dat efficiënte interactie tussen mens en computer de werkdruk van ziekenhuizen kan reduceren en de risico’s op verdere besmetting kan verminderen. Bovendien kunnen medische instellingen en artsen, dankzij de verbinding met intelligente technologie en internetplatforms, een online diagnoseservice aanbieden, wat essentieel is voor de informatisering van het medische systeem en de digitale gezondheid in China. In totaal 191 openbare medische instellingen en bijna 100 internetziekenhuizen in het hele land hebben online diagnose voor mensen beschikbaar gesteld.

Meer dan 10.000 medische professionals zijn online 

Haodaifu, Chunyuyisheng en Ping An Healthcare and Technology Co. Ltd. hebben meer dan 10.000 medische professionals op het gebied van ademhalingssystemen, infecties en interne geneeskunde bijeengebracht om patiënten gratis consult en diagnose te bieden. Ze hebben ook hotlines opgezet, die psychologische hulp bieden aan artsen en verpleegsters in de frontlinie van de antivirusstrijd. Het MIIT zei dat het zal samenwerken met aanverwante afdelingen om de toepassing van informatietechnologie in de gezondheidssector te bevorderen, terwijl het zich zal inspannen om het gebruik van 5G te vergroten om de informatisering van medische systemen, de intelligentie van medische apparatuur en het gemak van online medische informatie platforms te stimuleren.

Brandwings en online medische zorg

Geïnspireerd door de ontwikkelingen in China en door verdere verspreiding van het Coronavirus in Nederland, heeft Brandwings onlangs voor Fysiotherapiepraktijk Sleedoorn in Amstelveen een online oplossing geïmplementeerd die het mogelijk maakt om voor fysiotherapeuten via video conferencing online behandelingen uit te voeren. Fysiotherapiepraktijk Sleedoorn is een van de meest erkende fysiotherapiepraktijken van Amstelveen en verzorgt al ruim 25 jaar zorg aan kinderen en volwassenen.

Door namens Fysiotherapiepraktijk Sleedoorn op te treden als bemiddelaar is er een samenwerking aangegaan met Physitrack en heeft Brandwings ervoor gezorgd dat er een koppeling is opgezet tussen het elektronisch patienten dossier (EPD) en Physitrack. Daardoor is het mogelijk om voor de therapeuten direct afspraken in te plannen met bestaande of nieuwe patiënten. Inmiddels wordt dit systeem met veel succes gebruikt en kunnen de werkzaamheden van de praktijk worden voortgezet.

Ook behoefte aan een soortgelijke oplossing voor je bedrijf of wil je graag je verhaal delen? Laat het ons dan gerust weten. Mailen kan naar info@brandwings.nl.

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bekijk ook onze andere blogs