Brandwings op bezoek bij Nana van der Aa

Hoe organiseer ik zelfstandig een mindfulness-training en coaching sessie online? Met deze vraagstelling werden wij benaderd door erkend mindfulness-trainer en coach, Nana van der Aa. Nana van der Aa is al jarenlang een betrouwbare partner van Brandwings en geeft haar trainingen en coaching sessies vanaf haar trainingslocatie op landgoed ’t Gooilust in ’s Graveland. In deze blog geven wij een inkijkje in onze werkwijze en het bezoek aan haar praktijk.

Een korte introductie
Nana van der Aa is sinds 2018 werkzaam als mindfulness-trainer en coach. Daarbij begeleidt en traint zij professionals op het gebied van verandercommunicatie en helpt zij bij het voorkomen en verlichten van spanningen en stress of helpt zij bij persoonlijke ontwikkeling. Zelf heeft zij meer dan 15 jaar gewerkt voor grote en middelgrote bedrijven zoals AkzoNobel, TNT Express, Bugaboo, TU Delft, Natuurmomenten en ProRail. Wij hebben haar een aantal jaren geleden leren kennen via een van onze partners en haar kennis en expertise op het gebied van verandercommunicatie en mindfulness zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze samenleving. Mindfulness is feitelijk 100% aandacht bij wat je op dat moment aan het doen bent. We leven vaak op de automatische piloot waardoor je de focus verliest. Want zodra je bewust je aandacht kunt richten op wat zich op dat moment voordoet ben je creatiever, flexibeler en meer geconcentreerd. Je voelt je tevredener en je hebt een groter opmerkingsvermogen. Maar hoe werkt dit in een digitale wereld waar fysiek contact niet meer mogelijk is?

Denken in oplossingen
Na geconfronteerd te worden door Nana met haar uitdaging, hoe zij in Corona-tijd toch haar klanten optimaal kan bedienen, bezochten wij met een creatieve mindset haar praktijk op landgoed ’t Gooilust. Na vriendelijk ontvangen te zijn door Nana namen wij plaats in de ontvangstruimte aan een grote tafel waar wij dieper ingingen op de reden waarom ze meer met online sessies wil gaan doen. Daarbij werd al snel duidelijk dat ze gelooft in de waarde van webinars maar het lastig vindt om dat te vertalen naar een technisch oplossing. Om die reden besloten wij te verplaatsen naar de trainingsruimte waar wij een proefopstelling hebben gemaakt met verschillende hoge kwaliteit camera’s, belichting, draadloze microfoons en speciale opname- en regie software.

Aan de hand van deze proefopstelling en diverse Zoom- en Teams sessies werd al snel duidelijk hoe een webinar vorm zou kunnen krijgen. Ook werd daarbij al verder gedacht aan de beleving voor de persoon die een webinar volgt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om door middel van de gebruikte opname- en regie software, zogenaamde chrome-keying toe te passen, waarbij op een gekleurd doek live een bepaalde setting wordt gekozen. Het webinar kan dan live vanuit bijvoorbeeld een berggebied of aan het strand worden gegeven.

Standaardisatie van een webinar
Nu zijn de gepresenteerde oplossingen en gebruikte hardware natuurlijk leuk en aardig, maar vereisen een behoorlijke investering. Om die reden werd tijdens de webinar ook aandacht besteed aan hoe je een webinar met een klein budget, toch professioneel over kan laten komen. Zo werd onder andere aandacht besteed aan de belichting. Wanneer er te weinig licht is zal een video al snel korrelig worden en ook schaduw op iemands gezicht geeft al snel een amateuristisch beeld. Ook het gebruik van kunstmatig en natuurlijk licht speelde daarbij een belangrijke rol. Voor video’s is het namelijk van belang dat de lichtbron altijd aan de voorzijde van een persoon wordt geplaatst. Met LED-spots kan het beeld met een lage investering toch significant beter worden gemaakt.

Een tweede punt was de camera. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een smartphone met daarbij één of meerdere camera’s. Wat daarbij een uitkomst is, is dat door middel van speciale apps, de camera van een telefoon, draadloos gekoppeld kan worden aan een computer. Het voordeel hiervan is, is dat de telefoon als een extra webcam wordt gezien op de computer, waardoor je deze kunt kiezen in Zoom of Teams-sessies. In principe zou je daarbij ook meerdere telefoons kunnen koppelen zodat je kunt schakelen tussen verschillende standpunten wat zorgt voor meer dynamiek in het beeld. Zelf maakte wij gebruik van de app EpocCam Pro maar er zijn verschillende apps te vinden die op een zelfde manier werken.

Tot slot werd er stilgestaan bij de opname- en regiesoftware. Daarbij werd een demonstratie gegeven met het programma OBS. Dit is een gratis programma wat het mogelijk maakt om beelden van meerdere bronnen te mixen en dit beeld door te geven aan een Zoom of Teams meeting. Het voordeel hiervan is, is dat je opnames kunt maken van het webinar in de hoogst mogelijke kwaliteit, kunt schakelen tussen verschillende camerastandpunten en ook zelfs complete scenes vooraf kunt instellen. Omdat dit programma geheel kosteloos is, kun je met een laag budget de kwaliteit van een webinar enorm verhogen.

Mindfulness 2.0
Maar wat heeft deze masterclass nu precies voor Nana opgeleverd? Uiteraard zorgt zo’n webinar voor een overload aan informatie wat tijd nodig heeft om te verwerken. Afgesproken is dan ook met Nana om de komende tijd te gaan gebruiken om de gepresenteerde mogelijkheden verder te testen en te kijken naar een standaardopstelling die voor alle webinars kan worden gebruikt.

Ook benieuwd of Brandwings iets voor jouw bedrijf kan betekenen voor het geven van webinars? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@brandwings.nl of bekijk onze andere Brand design diensten.

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bekijk ook onze andere blogs